Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Mad og måltider

I Skattesuset sørger vores køkken for en ernæringsmæssig varieret, økologisk kost, sådan at børnene får en solid grundkost i de daglige måltider, de spiser her. Vi spiser masser af grønt, hjemmebagt brød, lækre supper, gode gryderetter og smør selv-madder. Hver uge kan I følge med på menutavlen og se, hvad børnene skal have at spise. 

De daglige måltider

Vi tilbyder morgenmad indtil klokken 7.45.
Vi spiser formiddagsmad efter morgensamling.
Frokosten spiser vi hver dag fra cirka 10.45 i vuggestuen og 11.00 i børnehaven.
Omkring klokken 14.30 serverer vi eftermiddagsmad.

Mad og pædagogik

Når vi spiser, sidder vi både i vuggestuen og børnehaven ved faste pladser med faste voksne. Måltiderne er både en hyggelig stund og en mulighed for at arbejde med madmod, selvhjulpenhed og at lytte og tale sammen. 

Vi har et sproglig fokus under måltidet. Vi arbejder med turtagning, at lytte godt efter hvad børnene siger, have gode dialoger og at danne sociale fællesskaber ved bordet. Og så inddrager vi børnene i de opgaver, som er i forbindelse med måltidet, tilpasset deres alder og kunnen. Det betyder, at børnene selv er med til at hælde op, række rundt, de små hjælper med at smide hagesmækken i vasketøjskurven, når måltidet er ovre - og vi hjælpes ad med at smide madrester i bioskraldespanden.

Kosthensyn 

Vi tager hensyn, hvis ønsket om specialkost og/eller diæter er lægeligt anbefalet og beder om lægeerklæring fra speciallæge. Kulturelle og religiøse hensyn imødekommes, og vi tilbyder vegetarmad.

Læs mere på Københavns Kommunes hjemmeside om muligheden for diætkost mv. 

Sukker

Der findes mange forskellige meninger, overbevisninger og kulturelle holdninger til børns indtag af sukker i dagligdagen. I Skattesuset ser vi det som et udtryk for, at alle vil deres børn det bedste og vi ønsker at kunne rumme og anerkende disse forskellige holdninger. I Skattesuset er vores mål derfor at have en politik, der forholder sig til sukker, frem for en forbudspolitik.

I den daglige kost bruger vi af og til sukker som krydderi, for at få de rigtige aromaer og den rette smag frem i retterne. Dette kan både være "skjult" i retten eller som tilbehør, fx kanelsukker på grøden. Køkkenet bruger altid økologisk sukker, rørsukker eller brunt sukker. Ofte bruger vi andre sødende ingredienser som frugt og honning. 

På morgenbordet i børnehavehusene kan der være sukker til havregryn, cornflakes eller måske havregrøden. Vi kan også servere lidt syltetøj til morgenbrødet. I vuggestuen serverer vi ikke sukker i forbindelse med morgenmaden.

Børn i dag vil støde på sukker mange forskellige steder. I Skattesuset vægter vi vigtigheden af, at børnene lærer at forholde sig fornuftigt til sukker. Det vil sige, at de bliver bekendt med, at kage og andre søde sager ikke hører til hverdagen, men kan være okay til særlige lejligheder. Derfor kan der i Skattesuset godt forekomme sukker ved fødselsdage, afslutninger og højtider - men altid i begrænsede mængder.

Vi vil også gøre opmærksom på, at der er mange gode muligheder for at holde fødselsdag med begrænset sukkerindtag. Fx ved at servere frugt og boller. I institutionen er det personalet på stuen, der doserer og beslutter mængden af børnenes indtag af det, der uddeles.